26. lokakuuta 2013

Sekarotuisen aateliset piirteet

Näin aluksi suosittelen tutustumaan sekarotuisen rotumääritelmään! Meidän Nellyltä löytyy se tärkein, eli runko. ;)

Eli! Nellyssä on tunnetusti ainakin labradorinnoutajaa sekä dalmatiankoiraa, sekä mahdollisesti jotain laumanvartijaa, itse veikkaisin keskiaasiankoiraa. Tietyt piirteet puskevat joka rodusta esiin, ja ajattelin esitellä nyt omat veikkaukseni siitä, mistä mikäkin tulee.


VÄRITYS on Nepalla selkeästi dalmatialaisveren tuomaa! Luulen, että labbistausta taas on puskenut läpi nuo isommat mustat laikut sekä pään "mustanaamion", mutta muutenhan tuo on selkeä dalmis. Yleisin huudahdus kylillä lenkkeillessä on "Äiti! Kato! Talmaattialainen!"

KOKO on jännä. Olen mitannut Nellylle säkäkorkeudeksi suunnilleen 64 cm. Labbisnartun ihannekorkeus on 54-56 cm, eli selvästi pienempi, ja dalmisnartun säkäkorkeus taas 54-60cm. Keskiaasiankoiranartun toivottu säkä on taas vähintään 65 cm. Mikäli Nellyssä laumanvartijaa on, epäilisin että tämä 64cm on saatu justiinsa sopivasti sitten tällä miksauksella. Tietysti en poissulje sitä, että dalmatialainen tai labradorinnoutaja olisi ollut kooltaan poikkeuksellisen suuri, kyse ei kuitenkaan ole kuin +5 cm siinä tapauksessakaan.

KARVA on pääpiirteittäin kuin labbiksella, mutta Nepalla menee keskeltä selkää pitkäkarvaisempi, jäykempikarvainen harjas. Se nousee pystyyn kun se suuttuu, ja muuten sen karva on niin pehmeää, että välillä sitä miettii voiko käsi saada mielihyvän yliannostuksen kun se on niin pehmoista. Karvanlähtö on kaikilta perittyä, Nellyllä on sekä labbiksen karvanlähtöajat että dalmatialaisen "tiputan karvaa läpi vuoden"-karvanlähdöt. :---) Sitä lähtee tuppoina ympäri vuoden, niin että koti näyttää aina ihan villiltä länneltä.


KORVAT.. No, siellä ne tönöttää! Ovat eriparia, kuten kuvasta huomaa. Toinen on raskaampi, aina eteenpäin suuntautunut luppakorva ja toinen kevyempi vieterihattu joka sojottaa yleensä sivulle. :D Jokseenkin koomisen näköistä. Veikkaisin melkein, että raskaampi korva on labbisveren tuomaa ja oikea sitten hieman kevyempänä dalmista, joskin voihan se olla niinkin, että toinen korva vaan päätti olla erilainen. Olisihan se nyt hölmöä, jos olisi kaksi identtistä korvaa, kun ne voi olla erilaisetkin.

NENÄ on Nepalla selkeä labbisnenä. Se nuuskuttaa ja väpäjää niin uljaasti kun on nakkia lähellä.


ILME on... aristokraattinen. Varmasti laumanvartijain peruja, uljaudesta, älykkyydestä ja tinkimättömyydestään päätellen. Köh.


TASSUT Nellyllä on erilaiset joka jalassa. Yllärii! Siltä myöskin löytyy labbiksen räpylät varpaiden välistä. Mutta Hän Ei Ui. Jumalauta Sitä Joka Laittaa Hänet Uimaan. Ei Onnistu! Dalmikselta ei ole ainakaan perittyä minkäänlainen pitkänmatkanjuoksu. Ei edes lyhyen matkan juoksu... Sarjassamme: Jumalauta Sitä Joka Laittaa Hänet Juoksemaan! Sitten En Ainakaan Juokse.


HÄNTÄ pitää pienen koiran tasapainossa maalla ja merellä... Ylläolevassa kuvassa muuten Nelly on ylittämässä tulvajokea, kuten huomaa. Ei päässyt tukkia pitkin.. tai pääsi, mutta vaan puoleen väliin ja piski plopsahti jorpakkoon. Oli kovin järkyttynyt koira sitten! Köh, siis. Nepan häntä on selkeästi labbisperuja, se on niin pullea ja karvainen sekä heiluu 24/7. Äiti aina taivastelee sitä, että kuinka se jaksaa heiluttaa näin monien vuosien jälkeen sitä jatkuvasti edelleenkin esim. silloin, kun vain katsonkin koiraa..

LUONTEELTAAN Nelly on sitten päättänyt hylätä kaikkien rotujen ominaisuudet. :-D Tai äärettömän kiltti ja hellyydenkipeähän se on, mutta esimerkiksi uiminen ja noutaminen on asioita joita se ei missään nimessä tee, ja en ole saanut koulutuksellakaan sitä pitämään mitään esinettä suussa. Se niistä labbispiirteistä. Puhumattakaan minkäänlaisesta nautinnosta juoksemista kohtaan. Hieman se vartioi ja ohimenevät ihmiset ikkunalla vuffaa, mutta voisin kuvitella että sisääntunkeva murtovaras voisi herättää siinä hieman ristiriitaisia tunteita.

HAASTAN kaikki sekarotuisten koirien blogeja pitävät kirjoittamaan samanlaisen postauksen monirotuisen koiran siniverisistä piirteistään. ;)

4 kommenttia:

 1. Vitsit, miten kiva postaus! Mä en ole koskaan tajunnut, että Nellyssä on labradoria, mutta kyllähän sen siitä tosiaan huomaa. :D Mun silmään Nellyn pää näyttää (ainakin tuossa toisessa kuvassa, edestä päin katsottuna.) tosi paljon labbiksen päältä. Tai ainakaan en huomaa mitään hurjia eroja, kun katsoo tuota kuvaa ja näiden omien labujen päitä. :D

  Toivottavasti muutkin seropibloggaajat tekis tälläisen, olis hauska lukea niitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, Nepan pää on kyllä selkeesti tosi labbismainen, sivusta katsottuna huomaa sen että sillä on ehkä vähän isompi "kaulapussi" (:--D) kuin labbiksilla, se tulee ehkä sitten siitä mahdollisesta laumiksesta. Tai sit se on vaan perinyt meidän suvun naisten kaksoisleuan. ;) Ja mun mielestä nimenomaan ehkä enemmän käyttölinjaisen labbiksen pää kuin näyttölinjaisen, niillä pää on enemmän jotenkin kuuttimainen eikä yhtä "muodokas", vai miten sen nyt muotoilisi.

   Poista
 2. Waaau, tää postaus on ihan mahtava! Rakastan, rakastan, rakastan ja Nelly on iiiihana!

  VastaaPoista