15. lokakuuta 2013

Raivosämpylät

..tai siis porkkanasämpylät.

Ruoanlaitto ja leipominen on olleet mulle aina ihan okei, välillä on kivaa puuhastella pari pellillistä mokkapaloja ja saattaa itsensä oksennuksen partaalle ne syötyään, ja välillä tekisi mieli paiskoa kaikki paskaiset pannut ikkunasta ulos kun ei jaksaisi pestä niitä ennenkuin alkaa paistamaan einespinaattilettuja pannulla. Koska ne on parempia niin kuin mikrossa lämmitettyinä.

Mutta yksi asia on jostain syystä ollut mulle aina supervaikea, nimittäin sämpylät. Tai leivät ylipäätään. Olen nyt suunnilleen 5 vuoden ajan tunnollisesti pari kertaa vuodessa koittanut leipoa sämpylöitä tai rieskaa, yleensä pakon takia; leipä on loppu ja musta tulee kitisevä demonihirviö jos en saa säännöllisesti jotain kupuuni. Yleensä epäonnistun. Tai, no, onnistun kyllä, saan leipomukset uuniin ja ulos sekä samalla helvetinmoisen sotkun keittiöön, mutta yleensä jokaisesta leivästä, oli ne sitten sämpylöitä tai rieskoja, tulee joko kovia heittokiekkoja joilla voisi kolkata kaikki lähistön puolisukeltajat tai sitten ne jäävät niin raaoiksi, että edes koira ei suostu syömään niitä.

Mutta toissaviikolla keksin! Tulin iltavuorosta kotiin, vihaisena ja nälkäisenä, kuten tapanani on (miesraukka..) ja huomasin, että leipää ei ole.. Jumankauta. Pistin sitten paiskoen! Googlasin netistä jonkun reseptin, luultavimmin hakusanoilla "helvetin nopeat sämpylät ja äkkiä" ja sitten vaan pyörittelemään. Ja mitä kävi? NE ONNISTUI. Koko huusholli oli ihan ihmeissään. Miten mun sämpylät voi onnistua? Niistä tuli syötävän makuisia ja vielä ihan ok:t koostumukseltaan?

Mut sithän mä keksin. Lisää jauhoja, suolaa, hiivaa, kaurahiutaleita ja RAIVOA.

Ja kas tässä teille;

PORKKANASÄMPYLÄT
noin 8 keskikokoista sämpylää

2 dl vehnäjauhoja
2 dl sämpyläjauhoja
1 tl suolaa
1 dl kaurahiutaleita
1,5 rkl leivinjauhetta
2 rkl siirappia (itse käytin vaahterasiirappia, kun sitä ny kerran oli)
2 dl maitoa
1-2 dl porkkanaraastetta
+ ripaus raivoa. En ollut jostain syystä erityisen raivoissani kun aloitin näitä työstämään, mutta sain sitä kyllä sitten pidettyä yllä, kun kuuntelin edellisessä postauksessa linkkaamiani Leevi and the Leavingsin biisejä. Ja en siis siksi, että en pitäisi Leevien musiikista, vaan siksi että TÄMÄ MAAILMA TÄYTTYY PASKASTA. Nii. Sillä saa semmosen semihyvän sämpyläntekoraivon pintaan.

Nii ja vielä ota yksi kananmuna kaveriksi, niin saat voidella ne sämpylät kivasti sitten.



Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon maito sekoittaen, sekä siirappi ja porkkanaraaste. Tässä vaiheessa lisäsin vielä joukkoon jonkin verran vehnäjauhoja että ei tarvinnut raivostua enempää siitä että se taikina tarttuu sormiin ja kaikkialla muuallekin. Pistä hetkeksi tekeytymään (=kohoamaan, tosin mun ei kohonneet minnekään ja sekös raivostutti) ja sitten pyörittele niistä sämpsyköitä. Lämmitä uuni 200-asteiseksi, voitele sämpylät munalla ja pistä uuniin 15 minuutiksi. Ja vóla! Valmista. Kuinka kivaa ja raivokasta. :----)


No ei oo ihan ku Strömsöstä suoraan mutta hyviä ne on!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti